Érdekes tények az ételallergiáról – 1. rész
Évről-évre egyre több embernél jelenik meg az ételintolerancia vagy ételallergia. A magyarországi lakosság közel egyharmada szenved valamilyen ételallergiától- és/vagy –intoleranciától (az európai átlag 22%)., de ezek a számok folyamatosan nőnek. Éppen ezért 3 bejegyzésen keresztül érdekes tényeket mutatunk be az ételallergiával kapcsolatban.
- Nő az ételallergiások száma a gyerekek körében is
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint 1997 és 2011 között a gyermekek körében az ételallergiák aránya 3,4%-ról 5,1%-ra nőtt. Az ételallergiák számának növekedése mögött álló egyik elmélet a “higiénia-hipotézis”, amely szerint a gyerekek túl steril környezetben nőnek fel, és nem találkoznak elég baktériummal ahhoz, hogy immunrendszerük megtanulja, mi a jó és mi a rossz. Más kutatások az antibiotikumok fokozott használatára és a D-vitamin hiányára mutattak rá. De egyelőre nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért nőnek az arányok.
- Az allergiát ki lehet nőni
Az allergiát ki lehet nőni, de ez attól függ, hogy milyen allergiáról van szó és mennyire súlyos. Kutatások kimutatták, hogy a tej- vagy tojásallergiás gyerekek 60-80%-a képes lesz 16 éves korára megenni ezeket az ételeket, de a mogyoróallergiás gyerekeknek csak 20%-a növi ki a betegséget. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy a dióféle-allergiát és a hal- vagy kagylóallergiát még nehezebb kinőni: az emberek mindössze 14%-a, illetve 4-5%-a képes ezeket később fogyasztani.
- El lehet kapni az allergiát?
Bár az allergia semmiképpen sem fertőző, mégis előfordulhat, hogy az allergiára való hajlamot “elkapjuk”. A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvosi Tanszékének 2018-ban közzétett esettanulmánya szerint egy nőnél mogyoróallergia alakult ki, miután egy mogyoróallergiás donortól kapott tüdőátültetést. Az eset rendkívül ritka volt: a nőt kezelő orvos a LiveScience-nek elmondta, hogy mindössze négy-öt olyan esetről számoltak be, amikor ez valaha is előfordult.
- Mi segíthet az ételallergia kezelésében?
A bélmikrobiom megváltoztatása (manipulálása) talán segíthet az ételallergiák kezelésében. Egy 2004-es, a The Journal of Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy ha egereket bélbaktériumaitól megszabadítják, akkor allergiás reakció alakul ki náluk a mogyoróra. A kutatók tovább vizsgálják, hogy a bélmikrobiom hogyan befolyásolhatja az allergiás reakciókat. Vegyes eredmények születtek például a probiotikumok használatával, de ígéretes állatkísérleti eredmények születtek a székletátültetéssel kapcsolatban.
Forrás: https://stacker.com/stories/3981/25-facts-about-food-allergies

